3D Baskı İçin Öncelikle Tasarım Gereklidir

Öncelikle, 3D baskı ile üretilmek istenen ürünün bir CAD modeli (bilgisayar ortamında çizilmiş dijital model) bulunmalıdır. Piyasada CAD model oluşturmaya imkan veren pek çok yazılım vardır ve bu yazılımlar karmaşıklıklarına göre ayrışmaktadır. solidworks, autocad, rhinoceros, fusion 360 gibi endüstriyel tasarımlar yapabileceğiniz programların yanı sıra, çok basit parçalar üretmek için kullanabileceğiniz web tabanlı ve ücretsiz olan Tinkercad gibi yazılımları da tercih edebilirsiniz.

Tasarım 3D baskının başlangıç noktası olduğundan önemli bir kısımdır. 3D baskı ile üretilecek parçalar için cismin boyutları, fonksiyonel olup olmaması, çeşitli ortam koşullarında cisminizin nasıl tepki vereceği, cismin hangi malzeme ve 3D baskı teknolojisi ile üretileceğinin düşünülmesi gereken bir aşamadır.

Tasarımını  Yaptığımız Modeli STL Dosya Formatına Dönüştürme

CAD modelinizi oluşturduktan sonra, dosyanızı 3D baskıya özel formata çevirmeniz gerekmektedir. Bir çok format olsa da, 3D yazıcılarda en yaygın olarak kullanılan format STL formatıdır. STL formatına dönüştürme işlemini günümüzde birçok modern CAD programı kolaylıkla yapabilmektedir.

Tasarlanan Modelin Hatalarının Kontrolü ve Giderilmesi

STL’e dönüştürür dönüştürmez maalesef dosyanız 3D baskıya uygun olmayabilir. Bunun sebebi CAD modelinizi tasarlarken tasarım kurallarına uymamaktan kaynaklanır. 3D baskıya uygun bir şekilde CAD tasarımızını yaptıysanız problem yaşamayacaksınız.

Meshmixer vb. programları kullanarak STL dosyanızdaki hataları kontrol edebilir, 3D baskı servisinden teklif almadan önce bu hatalardan bazılarını düzeltebilirsiniz.

(Dilimleyici) İle GCODE oluşturulması (cura vs.)

STL dosyasını 3D Baskı servisine teslim ettikten sonra, uzman kişi parçanızın en iyi şekilde üretilebilmesi için Slicer vasıtasıyla 3D Yazıcının anlayacağı dil olan GCODE’a çevirir. Böylelikle her bir katman için makinenin iş yolu belirlenmiş olur. Teknolojiye ve yazıcıya göre değişmekte olup, modelin hangi oryantasyonda basılacağı, üretim yablasındaki pozisyonu, destek malzemesinin yerleştirilmesi, modelin iç doluluk oranı, baskı hızı, baskı sıcaklığı gibi teknik bilgileri ve detayları da içerir.

Öncül İşlemler

GCode oluşturulmasıyla beraber dijital dosya ile ilgili aşamalar bitmiş olur. Bu aşamada 3D yazıcının baskı için hazır hale getirilmesi gerekmektedir. Malzemenin yerleştirmesi ve baskı teknolojisine özgü ön işlemler yapılır. (Örnek olarak FDM için filament yerleştirilip, baskı tablası ısıtılıp, yapıştırıcı kullanılırken, SLS için tozun yerleştirilip bir önceki baskıdan kalan tozun temizlenmesi ve baskı hücresinin içinin ısıtılması)

Baskı Aşaması FDM veya MJF vs.

Yazıcı da hazır hale getirildikten sonra cisminiz talep ettiğiniz veya 3D baskı servisinin size önerdiği üretim teknolojisi ve malzemesi ile 3D Baskı gerçekleşir. Belli aralıklarla cisim kontrol edilip, cisimde oluşabilecek üretim hatalarının önüne geçilir.

Ardıl İşlemler (Kumlama,Boya vs.)

3 Boyutlu baskı sonrası parçanızın profesyonel işlem görmesi gerekebilir. Profesyonel diyoruz çünkü uzmanı dışında yapılan işlemler kötü ve maliyetli sonuçlar doğurabilir. Bu işlemler teknolojiden teknolojiye farklılık gösterip, destek malzemesinin temizlenmesi, varsa belli pürüzlerin giderilmesi, talebe göre kumlama, zımpara, boyama, parlatma vb. işlemleri içerebilir.